تبلیغات
بانک مقالات علمی و آموزشی - معرفی همه ی ویتامین ها
بانک مقالات علمی و آموزشی
::پایه راهنمایی و دبیرستان::

مرتبه
تاریخ : یکشنبه بیست و چهارم دیماه سال 1391

در اواخر دوران بربریت مدرن بود كه بیماری بری‌بری برای اولین بار توسط «فونك» ضربه فنی شد.

فونك با اعتقاد به اصل «از آب كره بگیر» توانست از پوستة برنج، ماده‌ای كریستالی به‌دست بیاورد كه بیماری بری‌بری را «برو بیرون» می‌كند یعنی از بدن بیرون می‌كند. او نام این مادة عجیب را «آمین حیاتی» (Vite amin) گذاشت و كلمة ویتامین از همین‌جا گرفته شده است.

ویتامین‌ها عناصری هستند كه بدن برای انجام فعالیت‌های حیاتی خود به آن احتیاج دارد اما قادر به ساختن آن‌ها نیست و بنابراین باید آن‌ها را از طریق تغذیه به دست بیاورد.

مصرف ویتامین‌ها آن‌قدر ضرورت دارد كه یكی از ویتامین‌شناسان بزرگ می‌گوید: «اگر انسان ویتامین‌ها را مصرف نكند بیمار می‌شود؛ اما اگر دیگر عناصر مورد نیاز خود را مصرف نكند، فقط دچار ناراحتی می‌شود.» البته همین تأكید بر ضرورت مصرف ویتامین‌ها، تصورات اشتباهی را هم دربارة آن‌ها به وجود آورده است.

مثلا عموم مردم فكر می‌كنند همة ویتامین‌ها بر همة بیماری‌ها و نارسایی‌ها تأثیر مثبت دارند. اتفاقا ‌در این مقاله، حرف اصلی این است كه فكر نكنید همة ویتامین‌ها برای همة بیماری‌ها و نارسایی‌ها مناسب‌اند. فكر كنید كه برای هر نوع نارسایی و بیماری، ویتامین هماهنگ با خودش كاربرد دارد و حتی فكر كنید بعضی از ویتامین‌های ناهماهنگ می‌توانند بعضی از اختلالات را تشدید كنند.

ادامة حكایت كشف ویتامین‌ها و شكل‌گیری ویتامین درمانی:
لینوس پالینگ كه دو بار برندة جایزه نوبل شده بود، در سال 1968 از روشی به نام «پزشكی اورتو ملكولر» سخن گفت. «اورتو» به معنی ایده‌آل و بهترین است. قدم اول او كه انعكاسی جهانی یافت، تأكیدش بر مصرف مقدار زیاد ویتامین ‍C برای جلوگیری از سرماخوردگی بود. این، تنها قدم اول بود.

در قدم‌های بعدی، درمانگران این روش، به درمان دیگر بیماری‌ها به وسیلة ویتامین‌های مختلف پرداختند. از بیماری‌های جسمی گرفته تا اعتیادهای مختلف و حتی بیماری‌های روانی و عصبی. اورتوملكولرها برای شیوة درمانی خود به چند دلیل استناد می‌كردند.

اول این كه رودة بسیاری از انسان‌ها، به دلیل زندگی متمدن، در شرایطی قرار گرفته است كه قادر به جذب ویتامین‌ها نیست، بنابراین باید ویتامین‌ها را به صورت مصنوعی به خورد بدن داد.

دوم این كه مغز انسان برای عملكرد مطلوب خود به انواع ویتامین‌ها نیاز دارد و بسیاری از بیماری‌های روانی و ذهنی، به دنبال كمبود برخی از ویتامین‌ها به وجود می‌آیند. سومین دلیل هم این بود كه با تغییر میزان تراكم عناصر موجود در بدن انسان می‌توان به بیماران كمك كرد.

لازم به ذكر است كه در روش مگاویتامین، بر تجویز بعضی از ویتامین‌ها مانند ویتامین C و B3 و در مواردی ویتامین A و B و E تأكید بیشتری می‌شود.

در این مقالة كوتاه، سعی داریم شما را با كلیات‌ و نكات كاربردی‌تر و مهم‌تر «ویتامین درمانی» آشنا كنیم. در ویتامین درمانی برای هر بیماری و اختلالی تجویزی ویتامینی وجود دارد، اما در این‌جا نمی‌خواهیم به همة بیماری‌ها و اختلالات اشاره كنیم و فقط بعضی از شایع‌ترین اختلالات را ذكر می‌كنیم.

نسخه درمانی فوق العاده

آدم طاس باید 5 بار بوق بزند و یك بار آی بكشد.
دردهای عصبی را با ویتامین «پ» فارسی (و نه انگلیسی) می‌شود تخفیف داد.
داروی فشارخون پایین «اسب» است.

بوی بد دهان را با «جیپس» می‌توان رفع كرد.
اگر كسی خستگی اعصاب داشته باشد، باید خود را با كلمة «بد» كه توسط یك فرد لكنت‌دار تلفظ می‌شود درمان كند. نسخة او «بببد» است. كسی كه می‌خواهد دوپینگ كند، كافی است با همین روش، كلمة بس را بگوید، یعنی بگوید «بببس».

كسانی كه لاغرند و می‌خواهند وزن‌شان اضافه شود، دارویشان در الفبای انگلیسی است.
آدم چاق را باید لام سبیلش را كند.

كسی‌كه ریزش مو دارد، باید با سه سوت بگوید «ب» اما بع نگوید چون در شأن گوسفندهاست.

درمان «زكام» در «داس» است.

بی‌اشتهایی را با «سبد» می‌شود حل كرد و اشكال در رشد كردن را با «سِبد»
درمان قاعدگی دردناك به كمك «باده» صورت می‌گیرد.

یبوست را با «كاسب» می‌شود از بین برد.

اگر دندان‌هایتان فقر ویتامین دارد راه‌حل در «عدس» است، اما نه عدس خوردنی.
برای درمان آنژین باید اسب را مثل دو ساله‌ها تلفظ كرد و گفت «ابس» (نه اشب). بقیه را هم دیگر خودتان حدس بزنید.

رمز گشایی
اصطلاحاتی كه در بالا ذكر شد، همه واقعی بودند. این اصطلاحات، تركیب ویتامینی درمان‌كننده را در مورد هر بیماری نشان می‌دهند. بنابراین:

ویتامین‌درمانی طاسی، این است: ویتامین‌هایB1+B2+B3+B6+B+I (یعنی 5 بار بوق بزند یك بار آی بكشد.)

دردهای عصبی: B12+B6+B1 (وقتی سه تا ویتامین ب را با هم جمع كنی، یك ویتامین پ فارسی به دست می‌آید یعنی: ب+ب+ب = پ)

فشارخون پایین: اسب (یعنی B1، C، A)

بوی بد دهان: جیپس (G.I.P.C)

خستگی اعصاب: بببد (B1. B3. B6. D)

لاغری: A. B. C. D. E. F(منتها Bآن شامل B1+2+3+6+1 است با این توضیح كه B11، یعنی كارنیتین از آن اشتهاآورهاست.)

چاقی مفرط C .E.B1. I (و اختصاصاً برای اضافه چربی: J)

ریزش مو: B2. B5. B8(ببب)

زكام: داس D.A.S

بی‌اشتهایی: سبد یعنی11+8+2. C. A. B 1 D (مخصوصا اگر این سبد خوردنی پر از ویتامین B11باشد، چون B11معروف به ویتامین اشتهاست.)

قاعدگی دردناك: باده (B1+ 3+6 A. D .E)

یبوست: كاسب (یعنی K A C B1+2+3+5+6)

فقط ویتامین دندان: عدس (A.D.C)

آنژین: ابس (A+B1+C)

دردهای عصبی: B1. B6. B12 (یعنی ویتامین پ فارسی چون ب+ب+ب می‌شود پ)
اشكال رشد (سِِِبد، همان سبد منتها با لهجه... آره یعنی B+A+D (كمپلكس). C+E
و اما ...... این بار رمزها را می‌گویم؛ اصطلاحات را خودتان پیدا كنید!

پیری: B3 و E

فشار خون بالا: B2. B3. C2. E. I. J. P. B1 (كمی شبیه لاغری شد)

خشكی و سختی پوست: A. B1. B2. C. C2. P و كلا برای بیماری‌های پوستیB3 (البته B3 ضد اسهال هم هست)

تب: A. C

دوپینگ: C. B. B6.B3

ضد تهوع: B6(البته اگر تهوع شما ناشی از خوشی مسافرت هوایی یعنی در هواپیما باشد B1مؤثر است.)

ضعف تغذیه: Bكمپلكس

كاهش حافظه: B1+B3

ورم پلك: B8. B2. C. A

سنگ كلیوی: E. B13. B6

نفخ: B13(چون بی‌اش 13 است، فكر نكنید كه نحس است بلكه نحسی معده را از بین می‌برد)

كار فكری زیاد: Bكمپلكس و C

ویتامین‌ها،متخاصم و متحد

اگر بدون توجه به اختلالات احتمالی و بدون داشتن بیماری خاص می‌خواستید ویتامین‌خواری كنید، باید به شما عرض كنم كه بعضی از ویتامین‌ها دوستان نابابی برای همدیگر هستند. اگر آن‌ها را با هم وارد بدنتان كنید، باید منتظر باشید كه كمی هم بی‌ادبی و بی‌تعادلی از خود نشان دهند...

از طرفی بعضی از ویتامین‌ها هم خیلی با همدیگر سازگار و صمیمی هستند. مثلا تركیب ویتامین‌های C+B3+P یك گروه دوستی است كه برای همة بزرگسالان توصیه می‌شود.

حالا اگر در این تركیب ویتامین J را جایگزین B3 كنید، كارایی این گروه دوستی تغییر می‌كند و توانایی اصلی آن‌ها سم‌زدایی از كبد خواهد شد. گروه‌های سازگار و ناسازگار مختلفی بین ویتامین‌ها و مواد معدنی و كلا ریز عنصرها وجود دارد.

البته گروه‌های دوستی فقط در میان ویتامین‌ها با هم نیست بلكه چنین همخوانی‌هایی میان بعضی از ویتامین‌ها با بعضی از اسیدهای آمینه یا مواد معدنی هم وجود دارد. به عنوان مثال به گروه‌های دوستی زیر توجه كنید:

ویتامین Aاثر بخشی بیشتری با كلسیم، فسفر، منیزیم و سلنیوم دارد.

ویتامین B با كبالت، مس، آهن، منگنز و پتاسیم رفیق‌تر است.

ویتامینC علاقة بیشتری به كلسیم، مس، منیزیم، سلنیوم و سدیم دارد. وقتی با آن‌ها است، كارهای بیشتری از او برمی‌آید.

ویتامین E كلسیم، آهن، منگنز، فسفر، پتاسیم، سلنیوم، سدیم و روی را به عنوان هم‌گروه‌هایش ترجیح می‌دهد و با آن‌ها بهتر می‌تواند كار كند.

ویتامین، طبیعی یا مصنوعی

ویتامین‌ها به مقدار اندك در میوه‌ها و سبزی‌ها و دیگر غذاهای طبیعی وجود دارند. اما همین مقدار اندك، بسیار با اهمیت‌تر و تأثیرگذارتر از ویتامین‌هایی است كه به صورت مصنوعی تهیه می‌شوند. ویتامین‌های مصنوعی تأثیر گذارند، اما ممكن است پیامدهای منفی (هر چند ضعیف) را نیز به دنبال داشته باشند. بنابراین فقط وقتی از ویتامین مصنوعی استفاده كنید كه ویتامین طبیعی در دسترس نیست.

نكته: اگر مجبور شدید از ویتامین مصنوعی استفاده كنید، بد نیست در جعبة آن‌ها چند دانه برنج بگذارید، چون برنج با جذب رطوبت، مانع از مرطوب و تخریب شدن قرص‌های ویتامین می‌شود.

اگرچه هر گردی، گردو نیست ولی هر ویتی، ویتامین است.
فكر می‌كنید چند نوع ویتامین وجود دارد؟ بیشتر مردم جوابشان به این سؤال، ویتامین‌های A.B (از B1 تا B6و B12)و E. D.B . ا ست. ولی جواب درست به این سؤال این است: خدا می‌داند چند نوع ویتامین وجود دارد اما تا زمان ما این ویتامین‌ها كشف شده:

چندتایی كه بالا گفتم به علاوة PP .O. N. M. L. K. J. I. H. G. F، PH،U.T
از طرفی وقتی می‌شنویم ویتامین B1تا B12فكر نكنیم كه از B1تا B12ویتامین داریم. در واقع ویتامین‌های B معروف‌تر عبارت‌اند از: B1 تاB12. B8. B10 B6 .

بنابراین عملا ویتامین B9 و B8 و B7نداریم. اما تعدادی دیگر از ویتامین‌های Bداریم كه به دلیل ناتوانی در امر تبلیغات و نتیجتا مشهور نشدن، معرف حضور ما نیستند. مانند: BX. BT. BC. B17. B15. B13

دور نریزید

اگر می‌خواهید ویتامین‌های خود را از میوه‌ها و سبزیجات و غذاهای معمولی تهیه كنید (كه بهتر است همین كار را بكنید مگر این كه غذاهای طبیعی در دسترس نباشد) چند گفته را ناگفته نگذاریم: سبزیجات را بعد از شستن، مدت زیادی در آب نگه ندارید تا ویتامین آن‌ها «زیادی كم» نشود.

سالاد را همان موقعی كه می‌خواهید بخورید، درست كنید مخصوصا‌ گوجه‌فرنگی را.
سبزی‌ها را با یك چاقوی تیز و تمیز و در عین حال، كاری، برش بزنید؛ چون ویتامین‌های AوC را در نتیجة ناشی‌بازی هنگام خرد كردن، از دست می‌دهید.

اگر نتوانستید میوه و سبزی را تازه‌تازه مصرف كنید، توجه داشته باشید سبزیجات و میوه‌جاتی كه فورا منجمد شده‌اند، عناصر حیاتی‌شان بیشتر از آن‌هایی است كه چند روز در یخچال مانده‌اند.

سبزیجات منجمد شده را همان‌طور در حالت منجمد بپزید و سعی نكنید اول یخ آن را ذوب كنید.

غذاهای تازه منجمد شده كاملا بهترند، اما غذاهای منجمد هم كاملا از كنسرو شده بهتر هستند.

هر چه زمان پختن و آب غذاهای حاوی سبزی، كمتر باشد، تأثیرگذاری ویتامینی آن‌ها، مؤثرتر است.

شیرهایی كه در بطری‌های بی‌رنگ هستند، در مقابل نور آفتاب ویتامین‌های A، D و B2 خود را از دست می‌دهند. نان‌ها هم در برابر نور، مواد تغذیه‌ای خود را می‌بازند.

موادی كه هنگام تهیه، برشته یا قهوه‌ای رنگ می‌شوند، ویتامین كمتری دارند. همچنین اگر به ویتامین C و B1بیشتری احتیاج دارید، در غذای خودتان جوش شیرین نریزید.

وقتی غذا را در ظروف مسی می‌پزید، ویتامین‌های E، C و اسید فولیك آن‌ها از بین می‌رود. در عوض ظروف آهنی می‌توانند آهن غذای شما را بیشتر كنند (شوخی نمی‌كنم) ولی ویتامین C را از بین می‌برند.

آشنایی با ویتامین A

این ویتامین یك ویتامین محلول در چربی است. این ویتامین به دو صورت وجود دارد.





1. رتینول : كه فقط در غذاهای حیوانی یافت می شود

2. كاروتن : كه هم در غذاهای حیوانی و هم غذاهای گیاهی یافت می شود.

بعلت محلول بودن در چربی , این ویتامین می تواند در داخل بدن ذخیره گردد لذا مصرف بیش از اندازه آن میتواند موجب مسمومیت گردد. این مسمومیت خود را به شكل درد مفاصل ,هیپركلسیمی , ریزش مو, دل بهم خوردگی, اسهال, استفراغ ,بی اشتهایی , تاری دید, قاعدگی نامرتب, پوسته پوسته شدن پوست, خستگی , سردرد نشان خواهد داد و این در حالی ایت كه كمبود این ماده مغذی میتواند منجر به عقیمی مردان ,شب كوری و گزروفتالمی گردد.

مقدارمورد نیاز این ویتامین برای افراد بالغ معادل ١٠٠٠٠ واحد بین المللی(IU یا International Unit) میباشد.

از جمله منابع این ویتامین میتوان به روغن كبد ماهی, هویج, سبزی های سبز و زرد, زرده تخم مرغ, شیر و فرآورده های آن, مارگارین و میوه های زرد



ویتامین ب1 یا تیامین

تیامین چیست؟ این ویتامین در داخل مواد غذایی و غلات پخته شده وجود دارد . احتمالاً تا قبل از آن كه بر روز یك برسب غذا مطالبی را در مورد این ویتامین بخوانید ،‌ نمی دانستید كه تیامین را با خوردن مواد غذایی به دست می آورید .

در سایه این ویتامین B محلول در آب ،‌شما قادر به تبدیل نشاسته و قند موجورد در صبحانه خود به انرژی هستید .

برخلاف آمریكا ، در بسیاری از نقاط جهان هنوز غلات را با تیامین ، یا ویتامین B1 تقویت نمی كنند .

هر چند برنج و غلات كامل – مواد خام غذایی در تمام دنیا – به طور طبیعی حاوی تیامین هستند ، ولی روند تمیز كردن آنها جهت مصرف ، این ویتامین را حذف می كند. به گفته دكتر هورد زوبرلیخ ، استاد بخش علوم تغذیه دانشگاه آلاباما در بیرمنگهام ، افرادی كه با برنج و غلات فاقد تیامین زندگی می كنند ، به زودی دچار كمبود تیامین شده و مبتلا به بیماری بری بری می شوند ، علائم این بیماری شامل ضعف عضلانی ، بزرگی قلب و تورم دست و پا می باشد كه حتی راه رفتن را مشكل می سازد. وی می گوید: « مواردی از این بیماری را دیده ام كه بیماران دچار اشكال در راه رفتن بودند ، و تقریباً به طور معجزه آسایی چند ساعت پس از دریافت تیامین ، می توانستند راه بروند .»

توانایی تیامین در تولید انرژی قابل دسترس برای بدن در مورد مغز اهمیت مضاعفی پیدا می كند . دكتر گری گیبسون ، استاد عصب شناسی در مؤسسه پژوهشی پزشكی بوركه در دانشگاه كورنل در وایت پلینز نیویورك می گوید: « اگر دریافت تیامین شما به شدت كاهش یابد ،‌ توانایی مغز شما برای استفاده از گلوكز كاهش خواهد یافت ؛ و چنانچه استفاده از گلوكز توسط مغز كاهش یابد، اعمال فكری شما مختل خواهد شد.» به گفته دكتر گیبسون ، كمبود شدید تیامین نه تنها سلول های مغزی مسئول حافظه را از بین می بردبلكه ممكن است موجب افزایش پروتیینی شود كه بیماری آلزایمر را ایجاد می كند.

كمبود تیامین همچنین می تواند موجب تغییرات خلق ، احساس مبهم عدم آسایش ،‌ترس ،‌افكار بیمارگونه و سایر نشانه های افسردگی شود- علائمی كه پژوهشگران اغلب به آن ها علائم عاطفه ای – حافظه ای می گویند.

مقدار نیاز روزانه : 5/1 میلی گرم

منابع خوب غذایی : سبوس برنج ، گوشت گاو ، نخود سبز تازه ،‌باقلا، جوانه گندم ، پرتقال ، ماكارونی های غنی شده ،‌نان ، غذاهای تهیه شده از جو و سایر غلات



ریبو فلاوین
ریبوفلاوین احتمالاً هرگز همانند ویتامین C ، منیزیوم و ویتامین E مورد توجه مستقیم متخصصان تغذیه قرار نداشته است

با این حال ، همین آگاهی اندك دانشمندان نشان می دهد . اكنون زمان آن فرا رسیده است كه مابه این ماده مغذی ، كه به عنوان ویتامین B2 نیز معروف است ، همسنگ جایگاه واقعی آن ارج نهیم .

دكتر جك ام . كوپر من ، استاد بالینی پزشكی اجتماعی و طب پیشگیری در كالج پزشكی نیویورك در والهالا می گوید: « ریبو فلاوین به تنهایی جذابیت ندارد ، اما ممكن است شما بخواهید چیزهای بیش تری در مورد آن بشنوید.»

یك تحقیق نشان می دهد كه ریبوفلاوین می تواند به عنوان یك آنتی اكسیدان عمل كند و در نتیجه توانایی كمك به محافظت از بدن در برابر سرطان و كنترل ساخت كلسترول از طریق بی ضرر كردن رادیكال های آزاد زیانبخش را دارد . رادیكالهای آزاد مولكولهای تغییر روش داده ای هستند كه به طور طبیعی ایجاد می شوند و از طریق دزدیدن الكترون ها برای متعادل كردن خودشان به مولكولهای سالم بدن صدمه می زنند . آنتی اكسیدان ها با بخشیدن الكترون های خود به رادیكال های آزاد ، آنها را خنثی می كنند و بدین ترتیب از مولكولهای سالم بدن در برابر آسیب محافظت می كنند.

ریبوفلاوین به تعدادی از فرایندهای شیمیایی مهم بدن كمك می كند. برای مثال ، فولات و ویتامین B6 برای ان كه قابل استفاده شوند باید تحت تغییرات شیمیایی خاصی قرار بگیرندكه برای انجام این تغییرات شیمیایی به ریبوفلاوین نیاز است . اسیدهای آمینه توسط ریبوفلاوین به ناقلین عصبی ، موادی كه برای تفكر و حافظه ضروری هستند ، تبدیل می شوند.كوتاه شدن عمر گویچه های سرخ خون ، كه موجب علائمی نظیر كم خونی می شود ، در برخی موارد مربوط به فقدان ریبوفلاوین است. دكتر كوپرمن می گوید: « نكته اساسی كه در این جا باید به یاد داشته باشیم آن است كه ریبوفلاوین یكی از ویتامینهای ضروری گروه B میباشد كه وجود آن برای انجام دادن تمام فرایندهای شیمیایی در داخل بدن ، مانند كمك به تبدیل غذا به انرژی ، الزامی است .»

كمبود ریبوفلاوین می تواند بیناییتان را تحت تأثیر قرار دهدد و موجب شود كه چشمهای شما نسبت به نور حساس شده و زود خسته شوند. علائم دیگر كمبود ریبوفلاوین شامل تاری دید و خارش ،‌رطوبت ، درد و قرمزی چشم هاست . در ماتیت شدید یكی دیگر از بارزترین علامتهای كمبود ریبوفلاوین است .

تقویت غلات و آردها با ریبوفلاوین در طی جنگ جهانی دوم ، زمانی آغاز شد كه گوشت و لبنیات ،‌از میان بهترین منابع غذایی ، جیره بندی شده بودند. با این حال ، امروزه افرادی كه مصرف لبنیات و گوشت را با میل خود محدود كرده اند ، ممكن است هنوز هم در معرض خطر كمبود ریبوفلاوین باشند . دكتر كوپرمن می گوید: « ما تحقیقی را انجام داده ایم كه نشان می دهد بین مصرف اندك شیر و كمبود ریبوفلاوین ، مخصوصاً در میان جوانان آفریقاییی – آمریكایی ، ارتباطی وجود دارد.»

افرادی كه به طور منظم ورزش می كنند ممكن است ریبوفلاوین كافی به دست نیاورند ، چرا كه به نظر می رسد فعالیت ، سرعت حذف این ویتامین را از بدن افزایش می دهد.

مقدار نیاز روزانه : 7/1 میلی گرم

منابع خوب غذایی : گوشت مرغ ، ماهی ، غلات و حبوبات تقویت شده ، گل كلم ، شلغم ، مارچوبه ، اسفناج ، ماست ،‌شیر و پنیر


آشنایی با ویتامین B3 نیاسین
هم مانند بقیه ویتامین های گروه ب جزو ویتامین های محلول در آی میباشد.



این ویتامین در ساختمان كوآنزیمهای Nad وnadp نقش دارد و میزان مورد نیاز روزانه أن برای بالغین ٢٠-١۴ میلی گرم در روز میباشد.

كمبود این ویتامین می تواند منجر به پلاگر, زخم بر روی زبان, آمینواسیداوری و زوال شدید مغزی گردد.


ویتامین ب6 یا پیریدوكسین

آشنایی با پیریدوكسین مقادیر بیش از حد نیاز این ویتامین محلول در آب تقریبا هشت ساعت پس از خوردن غذا دفع می گردد.



این ویتامین در جذب صحیحی پروتئین و چربی موثر است و در تبدیل اسیدآمینه تریپتوفان به نیاسین یا ویتامین ب٣ نقش مهمی ایفا مینماید, حالت تهوع و دل بهم خوردگی را بهبود بخشیده و از بوجود آمدن برخی اختلالات پوستی و مغزی جلوگیری می كند.

مخمر آبجو , سبوس گندم , جگر , قلوه ,دل , طالبی , كلم , شیر , تخم مرغ و گوشت گوساله از منابع این ویتامین می باشند.

همچنین نگهداری مواد غذایی برای مدت طولانی , كنسرو كردن, بریان كردن گوشت, الكل و استروژن از جمله عوامل از بین برنده این ماده مغذی اند.
ویتامین ب9
آشنایی با اسید فولیك اسید فولیك یك منبع انرژی غذایی است كه موجب ساخته شدن موادی در بدن می شود .

این ماده تقریباً بابیست آنزیم مختلف همكاری می كند تا Dna ، یعنی ماده ای كه حاوی رمز ژنتیكی بدن می باشد ، ساخته شود وازطرفی وجود آن برای عملكرد طبیعی عصب نیز ضروری است .

همچنین به نظر می رسد اسید فولیك از طریق كاهش مقادیر هوموسیستئین در بدن ، ماده شیمیایی مخرب سرخرگها كه در خون افرادی كه گوشت می خورند تجمع می یابد ، مانع از بروز بیماری های قلبی و سكته مغزی می شود.

به علاوه اسید فولیك ممكن است به محافظت از بدن در برابر سرطانهای ریه ، روده بزرگ و گردن رحم نیز كمك كند. در مطالعه ای كه در دانشگاه آلاباما در بیرمنگهام انجام شد ، دانشمندان دریافتند زنانی كه سلول های گردن رحم آنها انباشته از فولات (شكل طبیعی اسید فولیك )بود نسبت به زنانی كه مقادیر اندكی داشتند ، وقتی كه در معرض عوامل خطرساز متعددی همچون دود سیگار ، ویروس پاپیلومای انسانی ، قرصهای ضدبارداری و به دنیا آوردن فرزند قرار گرفتند دو تا پنج مرتبه كمتر دچار دیس پلازی گردن رحم شدند.(دیس پلازی گردن رحم نوعی بیماری است كه در آن سلول های گردن رحم دچار رشد و نمو غیر طبیعی می شوند. این حالت گاهی در بعضی از زنان تا حد سرطان پیشرفت می كند.)

اسید فولیك همچنین جنین را از نقایص مادرزادی تهدید كننده زندگی كه در مغز و نخاع روی می دهد ، محافظت می كند. متأسفانه ، پژوهشی كه توسط مارچ آف دایمس انجام شد نشان می دهد نود درصد زنان در سن باروری از توصیه دولت فدرال به تمام زنانی كه قادر به باروری هستند در مورد مصرف چهار درصد میكروگرم اسید فولیك در روز بی اطلاع بوده و تنها پانزده درصد از این موضوع آگاهند . این مقدار اسید فولیك در مكمل های مولتی ویتامین / مینرال موجود است . با این حال تنها 28 درصد از زنان مورد مطالعه روزانه یك مكمل حاوی اسید فولیك مصرف می كردند.

اسید فولیک

باعث افزایش دوقلوزایی میشود درست در زمانی که دولت انگلستان در حال تصمیم­گیری برای غنی­سازی آرد این کشور با اسید فولیک بود،


نتایج یک پژوهش که در شماره هفته گذشته نشریه انست به چاپ رسید نشان داد که چنین کاری می­تواند باعث افزایش آمار تولد دوقلو­هایی شود که با روش آی.وی.اف به دنیا می­آیند.

اسید فولیک یا ویتامین B9 یکی از مواد حیاتی و لازم برای تولد نوزادان سالم و جلوگیری از بروز نقایص کانال نخایی در جنین است و به همین دلیل به خانم­هایی که قصد باردار شدن دارند یا کمتر از 12 هفته از بارداری آنها می­گذرد، توصیه می­شود اسید فولیک مصرف کنند، مدتهاست دانشمندان دریافته­اند که کمبود اسید فولیک در دوران بارداری موجب تولد نوزادان کم وزن
می­شود، از آنجا که اغلب زنانی که در انگلستان باردار می­شوند از قبل برای این کار برنامه­ریزی نمی­کنند دولت این کشور در نظر داشت تا آرد را با اسید فولیک غنی­سازی کند. اما با وجود مفید بودن این ویتامین آن نیز مشکل ساز شناخته شده به طوری که محققان می­گویند اسید فولیک در زنانی که از راه آی.وی.اف برای بارداری اقدام می­کند، موجب دوقلوزایی می­شود.

آی.وی.اف یکی از روش­هایی است که به تازگی برای درمان ناباوری بسیار به کار گرفته می­شود، اما با وجود پیشرفت­های اخیر صورت گرفته در این روش، تنها یک بار از هر پنج­بار تلاش برای آی.وی.اف به باروری و تولد نوزاد زنده می­انجامد. به همین دلیل اغلب پزشکان برای افزایش احتمال موفقیت، بیش از یک جنین را در محیط باروری می­کارند.

پژوهشگران انگلیسی برای انجام این پژوهش 602 زن را که تحت گذراندن دوره آی.وی.اف برای بچه­دار شدن بودند مورد پیگیری قرار داده و ارتباط میزان اسید فولیک مصرفی آنها را با نتیجه درمان آی.وی.اف بررسی کردند.

نتایج تحقیقات نشان داد که پس از انتقال دو جنین، تولد دوقلو­ها با میزان بالای اسید فولیک در خون مادر و نیز سن کم او ارتباط دارد، اما مقدار زیاد واین ویتامین سبب افزایش شانس موفقیت بعد از آی.وی.اف نمی­شود.

این یافته ها با تجربه واقعی رخ داده در سال 1998 در آمریکا مطابقت دارد، زمانی که غنی­سازی آرد این کشور با اسید فولیک منجر به افزایش 11 تا 13 درصدی چند قلوزایی در زنانی شد که تحت درمان نازایی قرار داشتند، دکتر هاگارتی سرپرست این پژوهش می­گوید: « باید به زنان توصیه کنیم که در مصرف­ اسیدفولیک زیاده­روی نکنند».

نکته جالب دیگری که در این پژوهش به دست آمد این است که یکی از ژن­های انسانی که در سوخت­و­ساز اسید فولیک در بدن نقش دارد، با احتمال موفقیت آی.وی.اف نیز مرتبط است. نویسندگان این پژوهش معتقدند شاید بتوان روزی از اسرار اسید فولیک برای درمان ناباروری سود جست.
شنایی با بیوتین

ناخن های شما بدشكل هستند . آنها را كوتاه كرده ،‌سوهان زده و سپس توسط لاك روی آنها را پوشانیده اید ؛ اما هنوز نازك ، شكننده و رقت انگیز به نظر می رسند.



ناخن های شما هرگز در یك مجله مد نشان داده نمی شوند ، ولی وقتی با كسی دست می دهید یا حیوانات دست آموز مردم را نوازش می كنید ، نخستین چیزی است كه جلب توجه می كند. برای حل این مشكل چه می خواهید بكنید؟

در این مورد شماممكن است از برخی مردان وزنانی كه در نیویورك به یك پزشك متخصص ناخن مراجعه
كرده اند ، توصیه ای بخواهید. در یك بررسی كه توسط كالج پزشكان و جراحان دانشگاه كلمبیا در شهر نیویورك و بیمارستان دانشگاه توماس جفرسون در فیلادلفیا انجام شد ، این افراد به طور متوسط دو میلی گرم (دوهزار میكروگرم ) در روز بیوتین مصرف می كردند، بیوتین یك ویتامین B- كلمپلكس می باشد كه جهت سوخت وساز چربی و پروتئین مصرفی لازم است.

بجز افرادی كه ناخنهای شكننده دارند یا دچار عدم توانایی ژنتیكی برای جذب بیوتین می باشند، سایر افراد واقعاً نباید در مورد این موضوع كه آیا بیوتین به مقدار كافی به بدنشان می رسد یا نه نگرانی داشته باشند. بیوتین یا از طریق مصرف تخم مرغ ، شیر و غلات به بدن می رسد یا آن كه بدن آنچه را نیاز دارد خود می سازد ،‌ بجز در مواردی كه نقص ژنتیكی ای وجود داشته باشد كه مسیر بدن را برای استفاده از این ماده تغییر می دهد.

بیماران مبتلا به دیابت نوع ( غیر وابسته به انسولین) ممكن است داستان دیگری داشته باشند. وقتی محققان ژاپنی سطوح بیوتین و قند خون بیماران دیابتی را مطالعه كردند ، متوجه شدند كه هرچه قند خون فردی بالاتر باشد ، سطح خونی بیوتین وی پایین تر خواهد بود . آن ها همچنین متوجه شدند كه سطح بیوتین در بیماران دیابتی نسبت به افراد سالم كاملاً پایین تر است .

هیچ كس دلیل این امر را به دقت نم دانست ، اما محققان در صدد بر آمدند تا ببینند اگر سطح بیوتین در افراد دیابتی بالا رود چه روی خواهد داد . بدین منظور آنها به مدت یك ماه هر روز نه میلی گرم (نه هزار میكروگرم ) بیوتین به 18 نفر دیابتی تجویز كردند .

نتیجه ؟ پس از سی روز سطح قند خونشان به نصف سطح اولیه رسید .

مقدار نیاز روزانه : 300 میكروگرم

منابع خوب غذایی : مخمر آبجو ، ذرت ، جو ، دانه سویا ، گردو ، بادام زمینی ، شیره قند (ملاس) ، كلم برگ ، شیر، ‌زرده تخم مرغ و غلات تقویت شده
آشنایی با ویتامین D

ویتامین D یك ویتامین محلول در چربی است. بدن انسان این توانایی را دارد كه در مقابل نور خورشید این ویتامین را بسازد.



بدیهی است وجود بخار زیاد و همچنین هوای آلوده به سبب جلوگیری از تابش مستقیم و كافی نور خورشید میتواند موجب كاهش تولید این ویتامین در داخل بدن گردد.

مقدار توصیه شده این ویتامین ۰۰۴ واحد بین المللی(معادل ده میكروگرم ) در روز میباشد.

این ویتامین موجب تسهیل در جذب و استفاده از فسفر و كلسیم و استحكام اسكلت بندی میشود و كمبود آن در دوران كودكی منجر به راشی تیسم و در دوران بزرگسالم منجر به استئو مالاسی و هیپوكلسیمی و هیپوفسفاتمی می گردد.

روغن ماهی , ساردین, شاه ماهی , ماهی آزاد, ماهی تون,شیر و محصولات لبنی از جمله منابع طبیعی این ویتامین می باشند
ضرورت مصرف کلسیم و ویتامین D


ضرورت توجه به كلسیم:

كلسیم یكی از عناصر ضروری مورد نیاز بدن است كه بیشترین میزان را در مقایسه با سایر عناصر در بدن دارا است.


بدن یك فرد بزرگسال حدود ۱۲۰۰ میلی گرم كلسیم دارد؛ حدود ۹۹ درصد آن در اسكلت استخوانی و ۱ درصد آن در مایعات بدن توزیع شده است كه هر دو شكل آن از نظر نقشی كه به عهده دارند بسیار حایز اهمیت هستند.
تأمین نیاز كلسیم بدن در افراد سالم علاوه بر موادغذایی مورد استفاده به شدت تحت تأثیر عوامل جوی و موقعیت جغرافیایی است. به نظر می رسد تأمین كلسیم در فصل زمستان از این نظر مهم است كه اولاً تحت شرایط جوی، تابش مستقیم و شدت نور آفتاب كاهش می یابد؛ ثانیاً با توجه به سرمای فصل، میــزان پوشش افراد كاملتر می شود و از رسیدن نور آفتاب به پوست جلوگیری می كند و ثالثاً به دلیل كاهش تحرك و فعالیت ، میزان دفع كلسیم افزایش می یابد. رابعاً تنوع مواد غذایی در فصل زمستان در سبد كالایی خانوار نیز كاهش می یابد. به همین دلیل انتظار می رود كه از ذخایر كلسیم موجود در بدن به تدریج با كاهش جذب كلسیم، در طول فصل زمستان كاسته شود و عوارض كمبود آن در اواخر فصل زمستان و یا در فصل بهار بروز نماید.

نقش كلسیم:

بیشترین میزان كلسیم در استخوانها قرار دارد بنابـــــراین نقش كلسیم در استخوان سازی بخصوص در سنین كودكی، نوجوانی و بلوغ كاملاً اساسی است. استخوانها نه تنها به عنوان محافظ فیزیكی بدن به شمــــــار می روند بلكه به عنوان ذخیره عظیمی از كلسیم نیز محســــوب می شوند كه در شرایط كمبود در دورة كوتاه مــــدت ، می توانند كلسیم مورد نیاز سایر بافتها را تأمین نمایند.
میزان كلسیم در سایر بافتها نیز اگر چه بسیار كم است، اما وجود آن در سلولها برای فعالیت و حیات سلولی و نهایتاً عملكرد بافتها كاملاً ضروری است . كلسیم در انتقال پیامها در بین و داخل سلولها و در رشد و تمایز سلولی نقش انكار ناپذیری دارد؛ بعلاوه كلسیم در انعقاد خون نیز مؤثر است.
به واسطه اهمیت كلسیــم در بافت هـــــای مختلف بدن ، مكانیسم هایی در بدن وجود دارند، كه غلظت كلسیم را در خــــــون ثابت نگه می دارند. بنابراین در شرایط كمبود لبنی كلسیم، میزان كلسیم خون نمی تواند فاكتور مناسبی برای كمبود آن تلقی گردد و حتی در اوایل مراحل تغذیه ای بد و نامطلوب نیز ممكن است علایم بالینی ناشی از كمبود كلسیم آشكار و واضح نباشد.


نقش ویتامین D :

ویتامین D از جمله موادی است كه در افزایش جذب كلسیم از كلیه و خصوصاً روده نقش مؤثری دارد و در واقع بخش اعظمی از مكانیسمهای جبرانی كه قادر به جذب كلسیم غذاست در حضـــور ویتامین D انجــــــام می گیرد. در حقیقت ویتامین D مانند یك هورمون عمل می كند و رابطه مستقیمی میان آن و جذب كلسیم از روده وجود دارد. از آنجایی كه منابع غذایی مورد استفاده ازنظر ویتامین D فقیر هستند، لذا بخش اعظمی از ویتامین D مورد نیاز بدن ما می تواند از طریق پیش ساز اولیه آن و با استفاده از نور خورشید در پوست بدن ساخته شود.
بنابـــــراین چنانكـــه ملاحظه می شود ساخته شدن ویتامین D در ارتباط با میزان و شدت رسیدن نور مستقیم خورشید به پوست بدن است. بدیهی است میزان ساخته شدن ویتامین D با فرا رسیدن زمستان به علت كاهش شدت نور خورشید از یك سو و از سوی دیگر در معرض قرار نگرفتن پوست بدن ، كاهش می یابد و سبب بروز عوارض ناشی از كمبود ویتامین D و كلسیم می گردد. این عوارض حتی بـــــا افزایش ناخوشی های مكرر و بیماریهای فصلی بخصوص در افراد دچار سؤتغذیه و همچنین كاهش فعالیت و تحرك، تشدید می گردد. كه قطعاً در گروههای در معرض خطر از جمله مادران شیرده و باردار، جوانان، نوجوانان و كودكان، ایجاد عوارض از حساسیت بالایی برخوردار است.


عوارض ناشی از كمبود كلسیم و ویتامین D :
از جمله علایم واضح قابل مشاهده در كمبود كلسیم و ویتامین D ، تغییراتی است كه در اسكلت استخوانی و سیستم های ارتباطی سلولی ایجاد می شود. راشیتیسم كودكان، استئومالاسی و یا نرم شدن استخوانها در بزرگسالان، تأخیر رشد طولی و عرضی استخوانها، بسته نشدن و یا مستحكم نشدن غضروفها از جمله عوارض استخوانی هستند كه نهایتاً منجر به تأخیر رشد فیزیكی استخوانها می گردد. بعلاوه استئوپروز و یا پوكی استخوانها كه غالباً در زنان مسن بوجـــود می آید نیز در ارتباط با مصرف منابع غذایی سرشار از كلسیم و میزان فعالیت افراد در سنین جوانی و پایین تر است.
پایین آمدن كلسیم در استخوانها نیز سبب اختلال در فعالیت سلولی می شود، به طوری كه در اعصاب حركتی با افزایش تحریك پذیری، موجب بروز انقباضاتی به نام تتانی ( فلج شدید و دایم ) در دستها و پاها می شود. به علاوه كاهش كلسیم در سلولهای دیگر نیز سبب تأخیر در رشد و تكامل و همچنین پایین آمدن توانایی بافتها می گردد.
منابع غذایی و میزان توصیه:

همچنان كه قبلاً گفته شد منابع غذایی با منشأ غیر دریایی مورد استفاده ، منابع بسیار فقیری از ویتامین D هستند. با این وجود لبنیات و سایر فرآورده های آن از جمله غنی تــرین منابع كلسیم محسوب می شوند. كلسیم در سایر موادغذایی از جمله غلات و حبوبات به میزان قابل ملاحظه ای وجود دارد. اگر چه میزان نیاز در گروههای سنی و در شرایط مختلف متفاوت است اما به طور كلی میزان توصیه شده در روز ۳-۲ لیوان شیر و یا ماست و یا سایر فرآورده های آنهاست
بنابراین به نظر می رسد با توجه به الگوی غذایی موجود در خانوارهای ایرانی، مصرف این مقدار از موادغذایی حاوی كلسیم بخصوص در فصل زمستان و بهار الزامی باشد و گروههای در معرض خطر در خانواده از حساسیت بالایی برخوردار باشند.
به طور كلی می توان نتیجه گرفت كه:
۱ ـ با توجه به نقش كلسیم، تأمین آن برای تمام افراد خانواده مهم و ضروری است.
۲ ـ تأمین كلسیم مورد نیاز از طریق موادغذایی در فصل زمستان و بهار اهمیت بیشتری دارد.
۳ ـ تأمین كلسیم در گروه كودكان ، نوجوانان و زنان از طریق سبد كالایی خانوار از اهمیت و اولویت بالایی برخوردار است.
۴ ـ تا حد امكان سعی گردد تحرك و فعالیت در فصل زمستا ن محدود نگردد.



طبقه بندی: زیست شناسی اول دبیرستان، 
برچسب ها: ویتامین ها، انواع ویتامین ها، همه چیز در باره ویتامین ها،
دنبالک ها: آموزش علوم سوم راهنمایی،
ارسال توسط مهدی نوری زاده
آرشیو مطالب
نظر سنجی
نحوه ورود شما به وبلاگ؟







صفحات جانبی
پیوند های روزانه
امکانات جانبی
blogskin

قالب وبلاگ