تبلیغات
بانک مقالات علمی و آموزشی - آب سخت چیست؟
بانک مقالات علمی و آموزشی
::پایه راهنمایی و دبیرستان::

مرتبه
تاریخ : پنجشنبه هفتم دیماه سال 1391
یک تکه گچ را بوسیله سنگی بسایید و پودر گچ درست کنید . این پودر را به ظرف شیشه ای پر از آب اضافه کنید . مخلوط را خوب به هم بزنید . سپس از یک دستمال به عنوان صافی استفاده کرده ، مخلوط را از آن عبور دهید تا صاف شود .
نیمی از مخلوط صاف شده را داخل ظرف دیگری بریزید و یک قاشق سود شستشو (ترکیب قلیائی نظیر کربنات سدیم یا نمک قلیا ) و یا محلول بوراکس در آن حل کنید . اکنون مقداری پودر صابون به هر دو ظرف اضافه کنید و آنها را تکان دهید .
img/daneshnameh_up/0/0a/pp24.jpg

مشاهده خواهید کرد :

در آبی که به آن سود اضافه کرده اید ، کف بیشتری از صابون تولید می شود .

توضیح :

شما با اضافه نمودن گچ ( و یا سنگ آهک ) آب سخت درست می کنید اما بعد با حل کردن سود در قسمتی از آن ، گچ ها را از بین برده و به اصطلاح آب را نرم می کنید . مواد مشخصی مثل سنگ آهک ( و یا گچ ) آب را « سخت » می کنند . صابون در آب سخت خوب حل نمی شود در حالی که به راحتی در شیشه آبی که به آن ماده قلیائی اضافه گردیده حل می شود .
نام آب سخت در خلال جنگ داخلی آمریکا مطرح شد ، آنهم زمانی که سربازان متوجه شدند لوبیاهایشان پس از پختن در نوعی آب خاص سفت تر می شود ، از این رو اسم آن را آب « سخت » گذاشته اند .
آیا شما هم آب سخت سراغ دارید؟ می توانید آب لوله کشی منزل خود را امتحان کنید. مقداری صابون در آن حل کنید و کف آن را با کف صابونهایی که در آبهای سخت و نرم این آزمایش حل کرده اید مقایسه کنید .

آبی که در طبیعت وجود دارد، تقریبا سخت و ناخالص است. آب سخت، آبی است که اغلب گچ، آهک، نمک طعام، ترکیب‌های منیزیم، آهن، اکسیژن و ازت، انیدرید کربنیک، ترکیبات آلی و... دارد.
به مجموعه املاح کلسیم و منیزیم موجود در آب بر حسب میلی‌گرم بر لیتر، سختی آب می‌گویند. با سرازیرشدن آب از کوه، کلسیم و منیزیم در این آب‌ها حل و باعث سختی آن می‌شوند. تجربه نشان داد آب‌های سخت در صورت حرارت دیدن در گرم‌کن و شوفاژهای خانگی یا جداره تاسیسات حرارتی باعث ایجاد رسوب‌های کربناتی می‌شوند. وجود این رسوبات، نه تنها باعث هدر رفتن گرما می‌شود بلکه باعث خسارت دیدن جدار تاسیسات نیز خواهد شد. همچنین استفاده از آب سخت در تهیه غذا، باعث تغییر طعم غذا (طعمی نامطلوب) می‌شود. کارخانه‌های نوشابه‌سازی برای تهیه محصولات خود، سختی آب را می‌گیرند یا از آبی که سختی کمی دارد، استفاده می‌کنند.

برخلاف این تصور که مصرف آب سخت، باعث تشکیل سنگ کلیه می‌شود باید گفت در حال حاضر هیچ‌گونه رابطه‌ای میان پیدایش سنگ کلیه و سختی آب گزارش نشده است. نوشیدن این نوع آب‌ها، نه‌تنها از نظر سلامت برای بدن ضرری ندارد بلکه مفید هم هست. آب سخت به دلیل املاح کلسیمی که دارد به اگزالات وصل و مانع جذب آن به وسیله خون می‌شود. البته اگزالات باعث تشکیل سنگ کلیه می‌شود بنابراین تنها افراد مبتلا به سنگ کلیه که در مناطق کویری مانند قم، اصفهان و... زندگی می‌کنند، باید نوشیدن آب سخت برایشان نگران‌کننده باشد.

با توجه به اینکه بدن روزانه تقریبا به 1000 میلی‌گرم کلسیم نیاز دارد، بسیاری از افراد با مصرف غذا هم نمی‌توانند این مقدار کلسیم موردنیاز را تامین کنند. آب سخت متوسط ‌حدود 100 تا 150 میلی‌گرم در لیتر کلسیم دارد، بنابراین اگر روزی 2 لیتر آب نوشیده شود، مقداری از کلسیم مورد نیاز از این طریق تامین خواهد شد. البته سختی آب در مناطق مختلف متفاوت است و عدد ثابتی نمی‌توان برای آن مشخص کرد اما به طور متوسط در آب سخت، 100 تا 150 میلی‌گرم کلسیم وجود دارد. نوشیدن این آب‌ها در پیشگیری از پوکی استخوان موثر است و باعث بهبود تراکم استخوان می‌شود. حتی کلسیم دریافت‌شده از مصرف آب سخت در مبتلایان به فشارخون باعث کاهش فشارخون می‌شود. البته در دوسوم افراد مبتلا به فشارخون، دریافت 1000 میلی‌گرم کلسیم از طریق آب و غذا می‌تواند در کاهش فشارخون نقش داشته باشد.





طبقه بندی: شیمی اول دبیرستان، 
برچسب ها: شیمی اول دبیرستان، آب سخت،
دنبالک ها: آموزش علوم سوم راهنمایی و اول دبیرستان،
ارسال توسط مهدی نوری زاده
آرشیو مطالب
نظر سنجی
نحوه ورود شما به وبلاگ؟







صفحات جانبی
پیوند های روزانه
امکانات جانبی
blogskin

قالب وبلاگ